Docenten

Wilko Brouwers is vanaf 2008 docent in de koordirectiecursussen en -opleidingen aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten. Voor de beginnerscursus schreef hij het Werkboek Basiscursus Koordirectie, uitgegeven bij Edition Ferrimontana (D). Sinds 2004 is Wilko Brouwers dirigent van het Strijps Kamerkoor. Vanaf 1989 tot 2016 leidde hij het Monteverdi Kamerkoor Utrecht. Gedurende twee seizoenen was hij artistiek leider van het professionele kamerkoor Cantiere Vocale Utrecht.

Van 2005 tot 2018 was hij docent gregoriaans tijdens het jaarlijkse Sacred Music Colloquium, georganiseerd door de Church Music Association of America. Ook schreef hij Het woord dat vleugels kreeg, waarin kinderen in 20 lessen kennismaken met de wereld van het gregoriaans. Dit boek verscheen onder de titel Words with wings ook in de Verenigde Staten. In januari 2016 startte hij in de Utrechtse Pieterskerk met de Gregoriaanse Kring, een groep zangers die maandelijks samenkomt om gregoriaans te zingen. In januari 2018 kwam daar de Gregoriaanse Kring Den Bosch bij. 

Van 1994 tot 2013 heeft Wilko Brouwers zich als directeur van Ward Centrum Nederland ingezet voor beter muziekonderwijs op de Nederlandse basisscholen. Hij schreef de muziekmethode Stepping Tones, waarmee kinderen in de basisschoolleeftijd vertrouwd worden gemaakt met het lezen en schrijven van muziek.

Composities van Wilko Brouwers verschenen bij uitgeverij Ascolta en uitgeverij Harmonia en werden, behalve in Nederland, uitgevoerd in Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten.


Matthijs Overmars is koordirigent en muziekdocent, met een brede belangstelling voor het begeleiden van muzikale aktiviteiten, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Matthijs studeerde schoolmuziek en koordirectie aan het Utrechts Conservatorium en richtte in 1984 met vier studiegenoten de a capellagroep Intermezzo op. In de loop der jaren groeide Intermezzo uit tot een professionele en internationaal zeer gewaardeerde vocal group met een heel eigen concept en signatuur. 

Als docent muziek, koorzang, koordirectie, handvaardigheid en fluitenbouw was Matthijs in de afgelopen jaren werkzaam op de Zeister Vrije School, Academie 'De Wervel' en Hogeschool Helicon. Sinds 2002 is hij dirigent van het Zeister Kamerkoor. Vanaf 2004 is hij als docent verbonden aan de meerjarige dirigentenopleiding (MDO) bij het UCK. In 2010 startte Matthijs projectkinderkoor Spring in Zeist. Ook is hij initiatiefnemer en hoofdredacteur van de website www.vrijeschoolliederen.nl, een site met meer dan 2500 liederen en canons uit het liedrepertoire van vrijescholen in Nederland.


Hans Noijens studeerde koordirectie, piano en muziekwetenschappen. Daarna studeerde hij een half jaar bij Eric Ericson in Stockholm en volgde cursussen bij Frieder Bernius, Daniël Reuss, Jos van Veldhoven en anderen. Hans zong bij ensembles als Currende (Brussel), Cappella Amsterdam en de Nederlandse Bachvereniging. Een tijd lang werkte hij als programmasamensteller voor Radio 4 bij de NPS. 

Momenteel is Hans projectleider amateurkunst bij het landelijk kennisinstituut voor cultuureducatie en amateurkunst (LKCA) in Utrecht. Daar werkt hij aan trajecten omtrent deskundigheidsbevordering voor professionals in de amateurkunst. Hij is al jaren als koordirectiedocent verbonden aan de MDO in Utrecht, werkte mee aan leerplannen voor de MDO, de applicatieopleiding koordirectie en de opleiding Dirigent Licht Vocaal. Ook is hij (mede-)auteur en redacteur van diverse uitgaven en boeken over koordirectie. Hans is dirigent van het Waterlands Kamerkoor in Purmerend, Arte Vocale in Hengelo, het ensemble Quintessens en projectkoor Rosa.


Lara Diamand studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze werkte mee aan uitvoeringen van talloze oratoria, vertolkte verschillende operarollen en geeft regelmatig recitals met haar ensemble Trioduo (fluit, sopraan, piano), waarbij het accent ligt op hedendaagse klassieke muziek.

Lara zong bij het groot Omroepkoor en de Nederlandse Reisopera. Ze maakt deel uit van het Nock, het Nationaal Opera en Concertkoor onder leiding van Klaas Stok. Als zangdocente is Lara al ruim 15 jaar actief. Ze geeft met veel plezier privélessen, koorworkshops, stemvorming en declamatielessen. Daarnaast is ze dirigente van het koor De Familie van Zingen en het Oude muziekkoor van het UCK.


Peter van Aerts studeerde aan het Brabants Conservatorium klassiek gitaar bij Hein Sanderink en vervolgens koordirectie bij Cees Rotteveel. Hij volgde directiecursussen bij de Kurt Thomasstichting bij o.a. Daniel Reuss, Hans van den Hombergh en Jos van Veldhoven en directielessen bij Jos van der Sijde en Louis Buskens. Peter heeft gewerkt met zeer uiteenlopende koren zoals jongerenkoor Baarle, operakoor Concordia en universiteitskoor Contrast. Hij is medeoprichter van het Oisterwijks kamerkoor (1992).

Naast het dirigentschap is Peter docent koordirectie bij Stichting Maestro in Tilburg en is hij werkzaam als gitaardocent in Oisterwijk. Peter wordt regelmatig gevraagd als gastdirigent of als repetitor.

Copyright © 2014-2019 Utrechts Centrum voor de Kunsten. Alle rechten voorbehouden.